Fruit lovers opgelet!

True, ik ben gek op fruit! Altijd al geweest. Dagelijks neem ik 2 tot 3 stuks. Het is voedzaam en gezond. De banaan is mijn favoriet en zal mij nooit vervelen. Gewoon lekker makkelijk om te eten en met werkelijk alles te combineren.

Toch hoor je steeds vaker dat fruit niet perse goed is voor je. Nu lijkt het wel of tegenwoordig niets meer goed is voor je, wat moeten we nog geloven? Ik vraag me soms af wat we nog wel verantwoord kunnen eten? Natuurlijk is het goed dat ons voedsel goed onder de loep wordt genomen en daarom heb ik uitgezocht wat er nu wel en niet waar is over fruit.

Fruit lovers opgelet!

‘Wat is er wel en niet waar over FRUIT?’


TRUE

  • zorgt voor een voldaan gevoel

De vezels in fruit geven ons een lang voldaan gevoel, zo heb je dus minder snel zin in iets ongezonds.

  • laat je fitter en energieker voelen

Door het geregeld eten van fruit krijg je voldoende vitaminen, mineralen, vezels en anti-oxidanten binnen. Je merkt dan dat je je energieker en fitter voelt omdat je veel belangrijke stoffen aanvult die voornamelijk in fruit te vinden zijn.

  • is goed voor je weerstand

Fruit bevat naast vitaminen, mineralen, vezels en anti-oxidanten andere stoffen die je weerstand op peil houden. Een van die bio-actieve stoffen is de groep van de salvestrolen. Het zijn stoffen die planten aanmaken om zich tegen bacteriën, virussen en schimmelinfecties te beschermen en ons lichaam dus ook helpen wapenen tegen allerlei virussen.

  • is een lekker tussendoortje, gezonder dan snoepgoed

In snoepgoed zitten veel meer toegevoegde suikers en zoetstoffen die ongezond zijn voor ons. Ook fruit moet je eten met mate vanwege de hoeveelheid fructose (vruchtensuiker, hieronder nog nader uitgelegd), maar is zeker gezonder dan snoepgoed.

FALSH

  • eet het zoveel mogelijk, dit kan geen kwaad

Dat is helaas niet waar vanwege de hoeveelheid fructose. Fructose is een natuurlijke zoetstof die in groente en fruit voorkomt. Een grote hoeveelheid fructose zorgt voor hoge pieken in je bloedsuikerspiegel en (buik)vet. Appels en mango’s bevatten veel fructose, rood fruit en meloen bevatten weinig fructose.

Let daarom ook op shakes en smoothies. Een grote hoeveelheid fruit in 1x zorgt voor een inname van veel vruchtensuikers. Neem daarom niet dagelijks een shake of smoothie en wissel af met groentes.

  • eet je het beste na de maaltijd

Eet fruit in de ochtend of net vóór- of nadat je je lichamelijk flink inspant. Fructose wordt in de lever omgezet in glycogeen. Glycogeen wordt opgeslagen in de lever en in de spieren voor het moment dat je die energie nodig hebt. Heeft je lichaam op dat moment al voldoende glycogeen in voorraad, dan zet je lichaam de fructose maar ook de glucose en alle andere koolhydraten om in vet, en in het bijzonder vet op de buik. Dat willen we natuurlijk niet 😉

  • bevroren is minder gezond dan vers

Bevroren fruit is een goede en vaak betaalbare vervanger van vers fruit. Het wordt vaak precies op het juiste moment geoogst en snel daarna ingevroren waardoor er nauwelijks voedingsstoffen verloren gaan. Een prima manier om zo in de winter je fruit gebruik aan te vullen. Wel even op de verpakking lezen of het niet bewerkt of gezoet is.

Wanneer koop je fruit?
Koop fruit van het seizoen! Wanneer je fruit koopt dat geheel natuurlijk is geproduceerd weet je zeker dat er geen toegevoegde stoffen in zitten en je bent nog milieubewust bezig ook. Fruit is niet in kassen geteeld, maar op de volle grond. Er is minder energie gestoken om het te laten groeien en doordat er geen kassen of bewaarmiddelen nodig zijn geweest is het ook nog eens stukken goedkoper!

Fruit Salade - Cross My Heart

Mijn favo fruit recept

Pittige fruitsalade, jouw heerlijke middag snack

Ingrediënten: 
¼ rode peper (zonder zaad in fijne reepjes gesneden)
1 bosui
handje koriander
1/2 papaya
1/2 mango of meloen
1/2 banaan
1 kiwi
30g rood fruit

Dressing: 
1 eetlepel olijfolie
3 theelepels citroen of limoensap

Topping:
geraspte kokos
gebroken walnoten

Maak het fruit schoon en snijd in stukjes. Meng alles door elkaar, voeg de dressing van olijfolie en citroensap toe. Bestrooi met kokos en walnoten.

Enjoy!

X.Martine

4 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.