Hormoonbalans door gezonde voeding

Al enige tijd boeit ons hormoonstelsel mij enorm. Hebben die stemmingswisselingen een diepere oorzaak? Is het slikken van de anticonceptiepil wel zo goed? En wat kan gezonde voeding en beweging doen om onze hormonen in balans te houden? Het antwoord is… veel!

Samen met mijn lieve vriendin en tevens Hormoon Coach, Myriam Koning van Healthy Hormones heb ik het Vitals congres bijgewoond. Myriam heeft jarenlang last gehad van de gevolgen van PCOS ( = Polycysteus Ovarium Syndroom), het meest voorkomende hormoonstoornis bij vrouwen tijdens hun vruchtbare periode. Tussen de 5 en 10% van de vrouwen heeft symptomen van PCOS zoals het uitblijven van een menstruatie, acne, overbeharing, haaruitval en stemmingswisselingen.. Lees meer over PCOS op Healthy Hormones.

Het congres stond geheel in het teken van vrouwelijke hormonen in balans. We waren beide erg benieuwd naar de lezingen van vrouwenart Barbara Havenith en hormoondeskundige Ralph Moorman. Samen hebben zij onlangs een nieuw boek uitgebracht: Hormoonbalans voor vrouwen.

Lees zeker verder, leer meer over hormonen en ontdek de anti-stress smoothie + win het Healthy Hormones PCOS Proof Eten Boek!

Hormoonbalans met gezonde voeding

Zeg nou zelf, soms is het best lastig om een vrouw te zijn. We hebben het altijd druk, staan altijd aan en er wordt veel van ons verwacht. Het verwachtingspatroon zorgt ervoor dat we worstelen met het vinden van een balans tussen werk en gezin/privé. We moeten zoveel keuzes maken. Carrière, opleiding, relatie, kinderen, een druk sociaal leven, passies,  gezond leven, er goed uitzien en het liefst willen we dit allemaal tegelijk! Herkenbaar?

Deze keuzes en verwachtingen bezorgen ons een hoop stress. Daarmee wordt er in je lichaam teveel cortisol
(= stresshormoon) aangemaakt. Langdurige aanmaak van teveel cortisol is slecht voor onze gezondheid en kan zelfs leiden tot een burn-out. Het aantal vrouwen dat hiermee kampt is zorgwekkend.
Verder wordt dit probleem in verband gebracht met een verstoorde hormoonbalans, verhoogde bloedsuikerwaarden, hart- en vaatziekten, een verhoogde cholesterolwaarde en bijnieruitputting. Een bijkomend vervelend probleem is de opslag van vet rondom je middel.
(bron
Barabara Havenith)

Disbalans in de hormonen
Het was een interessante middag en ik heb veel geleerd over ons vrouwelijk lichaam. Er zijn veel vrouwen die klachten hebben door een disbalans in de hormonen. Deze klachten kunnen o.a. bestaan uit: acne, migraine, menstruatiepijn, blaasontstekingen of erger een trage schildklier, poliepen in de baarmoeder, vruchtbaarheidsproblemen, borstkanker etc. Zelf heb ik jarenlang last gehad van een onzuivere huid wat me onzeker maakte. Ik heb van alles geprobeerd maar eigenlijk altijd was dit medicatie. Nooit heb ik nagedacht over de oorzaak van mijn onzuivere huid. De oorzaak was niet belangrijk, wel het resultaat. Nu weet ik dat de oorzaak voor een groot deel ligt bij een disbalans is in mijn hormonen door slechte voeding, stress en slaaptekort. Daarom is gezond leven ook voor de hormonen de beste remedie.


Hoe breng je jouw hormonen in balans?

 • Door een goede nachtrust
 • Alleen puur en onbewerkt voedsel eten
 • Het eten van 2 – 4 stuks fruit per dag
 • 500 gram groente op een dag
 • Regelmatig koolsoorten eten
 • Veel vezels eten
 • Stress verminderen en veel dingen doen uit passie
 • Antibiotica gebruik voorkomen
 • Reduceer cafeïne, alcohol, drugs en sigaretten inname
 • Vermijd snelle koolhydraten. Snelle koolhydraten jagen je bloedsuiker snel omhoog. Deze zijn te vinden in bewerkte voedingsmiddelen (alles in een pakje, zakje of onder een deksel) waar vaak suiker aan toegevoegd is. Let op: op de verpakking staat suiker zelden als suiker genoemd, veel vaker vind je omschrijvingen als sacharose, natuurlijke vruchtsuiker, maisstroop, fructosestroop, glucose-fructosestroop, dextrose, gemodificeerd maiszetmeel e.d. Voedingsmiddelen die gemaakt zijn van geraffineerd (tarwe)meel zorgen ook voor een snelle toename van je bloedsuikerspiegel. (bron Barbara Havenith)

Eiwitrijke voedingsmiddelen hebben een tegengesteld effect. Eieren en noten zijn daarom goed om te eten; ze verzadigen je langduriger dan voeding rijk aan koolhydraten.

Gezonde voeding én lifestyle is key!
Zo word ik elke dag een beetje meer bewust van het belang van gezond eten en leven. Mijn actieve lifestyle vraagt soms teveel van me. Met alleen gezond eten, of alleen sporten red je het niet. Vanaf nu pak ik heel bewust de hele cirkel mee. Meer rust hoort daar ook bij.

Doe wat goed voelt en bij JOU past
Wat ik goed heb onthouden van wat Ralph en Barbara beide zeiden die middag is: ieder lichaam is anders, wat voor jou werkt kan voor mij misschien wel helemaal niet werken.

Ieder lichaam is anders, ontdek wat werkt voor jou!

Ik deel graag mijn ervaringen en zo velen bloggers met mij, maar ga nooit blindelings uit van iemands ervaringen. Ik zal altijd zeggen: probeer het eens uit! Maar als het niet werkt voor jou, of het past niet bij je: ga er dan niet mee door!

Werkt de volgende smoothie voor jou?

Just take it easy cause there is no stress in this smoothie.

Hormoonbalans met gezonde voeding

Anti-stress smoothie
What’s in it? Boerenkool bevat een hoge concentratie heilzame voedingstoffen en avocado en hennepzaad zijn rijk aan eiwitten. De appel en banaan bevatten goede vezels en de basilicum zit boordevol vitamine en mineralen. De perfecte gezonde anti-stress smoothie dus!

Voor 2 smoothies, 2x genieten, heb je nodig:

 • 1 bevroren banaan (leg een banaan een avond of een paar uur van te voren in de vriezer)
 • ½ avocado
 • 1 groene appel
 • 3 blokjes bevroren boerenkool
 • 1 hand basilicum
 • 1 el hennep zaad
 • een glas amandelmelk zonder suiker

Doe alle ingrediënten in een blender en blend 1 a 2 minuten tot een smooth geheel.
Relax now, your smoothie is good to go!

Nog meer smoothies maken?

Maak kans op het PCOS Proof Eten Boek! (winactie verlopen)

Elke dag starten met een PCOS Proof smoothie?! Met het ‘PCOS Proof Eten Start pakket’ ontvang je een ebook vol met PCOS Proof Smoothies van Healthy Hormones. Daarnaast weekmenu’s inclusief recepten voor lunch en diner, boodschappenlijsten, en het startdocument met nog veel meer tips en achtergrond informatie. Heerlijk PCOS Proof eten t.w.v. 37 euro is speciaal om PCOS klachten aan te pakken. Voor iedereen die actief en gezond wil leven is het PCOS Proof start pakket een must!

Lees meer over PCOS en Heerlijk PCOS Proof Eten & Leven.

Wat moet je doen om kans te maken op het PCOS Proof Eten Boek?

 1. Laat hieronder weten waarom jij dit boekje moet winnen!
 2. Share wit friends! Ken je iemand die dit boekje net zo hard nodig hebt als jij? Deel het artikel gemakkelijk door de buttons hieronder.
 3. Like de Facebook pagina van Cross My Heart. Dan ben je als eerste op de hoogte van alle nieuwtjes rondom gezondheid en actieve passie!

X. Martine

15 antwoorden
 1. sabine riesewijk
  sabine riesewijk zegt:

  Ik zou het graag willen winnen voor mijn dochter Naomi , omdat ze pcos heeft en insulineresistent is . Ze werkt erg
  hard om de hormonen in balans te krijgen. Maar dat gaat best moeilijk. Ze is nog maar 18 jaar. En pcos legt een grote druk
  op haar. Ze wil graag gezond worden.

  Beantwoorden
  • Martine
   Martine zegt:

   Jeetje ja dat is moeilijk Sabine, vooral voor zo’n jonge meid! Ik hoop dat ze door het vinden van een gezond eetpatroon een goede balans vindt. Je bent in ieder geval in de race voor het winnen van het boek! Liefs Martine

   Beantwoorden
 2. Thea
  Thea zegt:

  Al 20 jaar weet ik dat ik PCOS heb!! Maar wist nooit dat dit met “voeding” had uit te staan, en is mij door mijn arts ook niet vertelt. Door een enorme suikerverslaving en andere PCOS gerelateerde klachten, ben ik wel heel benieuwd wat dit boek hierin voor mij kan betekenen!! Duim duim……

  Beantwoorden
 3. Dorthe Klein
  Dorthe Klein zegt:

  Sinds 4 jaar weet ik dat ik PCOS heb, op dat moment een bevestiging van een vermoeden dat ik eigenlijk al op jonge leeftijd had, omdat mijn menstruatie maar niet regelmatig werd.
  Inmiddels ben ik er wel achter dat deze diagnose veel meer met zich meebrengt dan alleen een onregelmatige cyclus. Periodes van onzekerheid over zwanger worden, niet vrouwelijk voelen, emotie-eten, afvallen, aankomen en weer afvallen, wisselden elkaar af.
  Nu ben ik op een punt gekomen dat ik hoe dan ook gezond wil zijn, of het nu wel of niet lukt om zwanger te worden, ik gun het mezelf om gezond&gelukkig te zijn! Ik denk dat dit boek er zeker aan zal bijdragen, dus ik zou het heel fijn vinden als ik dit zou winnen.

  Beantwoorden
  • Martine
   Martine zegt:

   Fijn dat je eindelijk weet waar je klachten vandaan komen Dorthe! Gezond & gelukkig zijn is het allerbelangrijkste. Ik duim met je mee voor het winnen van het boek! Liefs Martine

   Beantwoorden
  • Martine
   Martine zegt:

   Hi Dorthe, je bent de gelukkige winnares van het PCOS Proof Eten Boek! Van harte gefeliciteerd! Wil je mij een mail sturen? Ik stuur je dan de informatie toe die je nodig hebt voor het ontvangen van het gratis e-book. Mail: martine@crossmyheart.nl. Ik hoor graag van je! Liefs Martine

   Beantwoorden
 4. Maaike Boere
  Maaike Boere zegt:

  Ik zou het boek heel graag willen lezen, aangezien ik zelf PCOS heb én diëtist ben. Ik zou het boek goed kunnen promoten bij cliënten met PCOS. Het lijkt me fijn om me meer te kunnen verdiepen in voeding en hormonen zodat ik praktische adviezen kan geven. De FB pagina van Cross My Heart heb ik zojuist een LIKE gegeven!

  Beantwoorden
  • Martine
   Martine zegt:

   Bedankt voor de LIKE, en leuk dat je het boek wilt gebruiken voor het geven van adviezen! Fingers crossed! Liefs Martine

   Beantwoorden
 5. Bloem
  Bloem zegt:

  Ik ben er sinds kort achter dat ik PCOS heb. Vroeger zat ik zo vaak bij de dokter voor hoofdpijn maar ik kreeg steeds te horen dat ik me niet zo moet aanstellen.
  Thuis zaten we met onze handen in het haar, we hadden al van alles geprobeerd maar niks hielp/helpt.
  Op een gegeven moment heb ik thuis maar niet meer verteld dat ik nog steeds zo’n hoofdpijn had want m’n ouders konden me niet helpen en de dokter vond toch dat ik niet zo moest zeuren..
  Dit gaat nu al ongeveer 10 jaar zo… 🙁
  Ik typ dit met moeite vanuit mijn bed omdat ik weer op bed lig met hele erge hoofdpijn.
  Sinds een paar maanden weet ik dat ik PCOS heb en een paar weken geleden kwam ik op de site van healty hormons er ging een wereld voor me open.
  Alle klachten die ik heb staan daar omschreven.
  Ik wil heel graag met het recepten boek aan de slag gaan om zo hopelijk alle klachten te laten verdwijnen.
  Ook mijn vriend zal hier héél blij mee zijn als mijn stemmingswisselingen weg gaan hihi.

  Beantwoorden
  • Martine
   Martine zegt:

   Lieve Demi, eindelijk weet je dat PCOS de oorzaak is. Nu de aanpak nog! Gezond leven met een vast ritme en beweging zal jou enorm helpen. Ik hoop dat je het boek wint en dat dit je helpt je klachten te verminderen. Mocht je advies willen hebben over beweging, workouts en oefeningen? Je mag mij altijd om hulp vragen! Liefs Martine

   Beantwoorden
 6. Anneleen
  Anneleen zegt:

  Ook ik zou heel blij zijn met boekje! Mijn man en ik proberen al een tijdje zwanger te geraken en sinds kort weet ik dat onze pogingen worden bemoeilijkt door het feit dat ik PCOS heb. Volgens de dokter ben ik een atypische pcos-patiënt (niet obees, geen acne-aanvallen, geen overbeharing,…) wat enerzijds positief is, maar mij anderzijds enorm frustreert en deprimeert. Online vind ik enkel de suggestie: val af. Maar dat is op mij niet van toepassing. En de dokter “helpt” enkel met hormoonpilletjes. Ik zou graag meer doen dan enkel de symptomen bestrijden en echt de basis willen aanpakken. Misschien zou dit boekje een eerste stap in de goede richting zijn? Zowel naar een mogelijk zwangerschap als misschien op termijn terug een normale en gezonde cyclus. Maar ook al win ik niet, ik ben al heel blij met de tips die ik op deze blog vind! Blij niet alleen in dit schuitje te zitten :).

  Beantwoorden
  • Martine
   Martine zegt:

   Hi Anneleen, het boek is inmiddels vergeven en je bent helaas niet de gelukkige. Voeding en de juiste beweging kan in jou geval ontzettend veel helpen. Mijn vriendin Myriam van Healthy Hormones geeft in juli een workshop. Wellicht interessant om bij te wonen. Schrijf je in voor haar nieuwsbrief of mail haar voor meer informatie. Ik wil je met mijn blog inspireren en motiveren door te schrijven over leuk en intensieve workouts. Ik hoop dat je ons blijft volgen!

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.