Hardlopen en CrossFit: de perfecte combinatie

Al mijn hele leven loop ik hard. Ik doe namelijk alles in zijn versnelling. Vroeger al liep ik niet naar school maar rende ik de hele weg.  Zeven jaar geleden liep ik met gemak mijn eerste hardloopwedstrijd uit. Na wat blessureleed leerde ik CrossFit kennen. Nu doe ik aan hardlopen én CrossFit. Sinds een jaar zoek ik de balans tussen beide.

Hardlopen en CrossFit: de perfecte combinatie


Het vinden van een balans tussen hardlopen en CrossFit is naast een fulltime baan en druk sociaal leven soms lastig. Waar leg ik mijn focus? Gelukkig zie ik in dat beide sporten elkaar enorm versterken en mij als persoon sterker maken.

Waarom hardlopen en CrossFit een goede combinatie voor mij zijn leg ik je uit.

CrossFit maakt het lichaam sterker
Na mijn knieblessure dacht ik eigenlijk niet meer te kunnen lopen op het niveau dat ik nu doe. CrossFit heeft ervoor gezorgd dat ik dat wel weer kan. CrossFit heeft mij echt sterker gemaakt als hardloper.

Door het doen van full-body workouts 3 tot 4 dagen in de week ben ik in een rap tempo sterker geworden. Gewichtheffen en het doen van squats blijken juist goed te zijn voor de spieren rondom mijn knieën. Mijn spieren zijn nu zo sterk dat ik geen last meer heb tijdens explosieve workouts of hardlopen.

Hardlopen en CrossFit: de perfecte combinatie

Het opbouwen van uithoudingsvermogen
De conditionele WODs  zijn favoriet.  Het is een goede intervaltraining waardoor ik sneller ga lopen op de atletiekbaan. De afstanden tijdens een WOD zijn altijd klein, gevarieerd van 200m, 400m of 800m. Dit herhaald over verschillende rondes en in combinatie met andere oefeningen zoals burpees, pull-ups of box-jumps.

Je bouwt tijdens een conditionele WOD aan je uithoudingsvermogen en wordt sneller.

Core Stability voor een betere loophouding
Tijdens mijn hardlooptrainingen word ik gewezen op mijn loophouding. Zo is het belangrijk dat ik rechtop loop en mijn core aanspan tijdens het lopen. Dit neem ik automatisch mee naar de CrossFit box. Daar probeer ik bewust te werken aan mijn core stability. Geef mij maar een warming up met core oefeningen of een zware gewichthef training wat mijn core ook ontzettend sterk maakt.

Mentaal sterker
CrossFit heeft mij mentaal sterker gemaakt. Ik heb geleerd het maximale uit mezelf te halen. Ik push mezelf tot de limit en ga altijd tot het uiterste. Een WOD gaat op tijd of gaat om het doen van zoveel mogelijk oefeningen binnen een gestelde tijd. De race tegen de klok is kicken: verbeter ik mijn tijd ten opzichte van vorige keer? De drang om te presteren is groot.Hardlopen en CrossFit: de perfecte combinatie

Die drang voel ik bij hardlopen ook en de focus die ik vind bij CrossFit helpt mij enorm op de atletiekbaan. Daarnaast kan ik nu beter omgaan met spanning en heb geleerd hoe ik om moet gaan met onzekerheid door mezelf elke keer weer 100% te geven. Hardlopen en CrossFit is voor mij dus de perfecte combinatie. 


Mijn favoriete conditionele CrossFit WODs

WOD 1: Karen
De beste test voor je uithoudingsvermogen: Benchmark workout Karen.  (Benchmark = CrossFit workouts die vaak terugkomen, ideaal om jouw fitness level te testen en te vergelijken met een tijd geleden. Zo kun je je vooruitgang goed in de gaten houden)

150 Wall Balls voor tijd (14lbs / 6kg Wall Ball)

Echt mijn favoriet. Mijn PR staat op: 5 min. 12 sec. BEAT ME!

WOD 2: de Killer
21-18-15-12-9-6-3

Start met 21 Thrusters en 21 Burpees.  Ga verder met 18 herhalingen van de oefeningen, daarna 15 en maak de reeks af.

Thruster (30kg)
Burpee

WOD 3: AMRAP Russian Kettlebel Swing & Ball Slams
15 Kettlebel 20 kg
10 Ball Slams 15 kg

25 minuten lang, zoveel mogelijk rondes afmaken van bovenstaande oefeningen.

WOD 4: Row!
27 – 21 – 15 – 9

Start met 27 calorieën roeien, 27 wall balls en 27 pull-ups. Ga daarna door met 21 herhalingen, 15 herhalingen en eindig met 9 herhalingen van elke oefening.

Roeien
Wall balls
Pull-ups

Sinds kort hebben we een roeimachine thuis. Op deze manier werk ik ook thuis gemakkelijk aan mijn conditie en uithoudingsvermogen.
Deze workout is pittig. Je maakt in totaal 72 herhalingen van elke oefening.

WOD 5: Jump!
8 min. AMRAP (as many reps as possible = zoveel mogelijk herhalingen maken van voorgeschreven oefeningen)
16 Box Jump
8 Deadlift (65 kg – ga elke ronde 10kg omhoog in gewicht)

Hardlopen en CrossFit: de perfecte combinatie

Ik ben heel benieuwd of je mijn verhaal herkent. Combineer jij CrossFit met een andere sport? Of combineer je hardlopen net als ik met krachttrainingen?

Laat hieronder een berichtje achter en volg me op Instagram waar je mijn trainingen kunt volgen!

Liefs,

X. Martine

2 antwoorden
  • Martine
   Martine zegt:

   Waaattt nee het is 6kg!! Ik begon ineens te twijfelen, Karen is toch altijd 14lbs? Dus 6kg en geen 9kg! Dat is wel heeel sterk en snel. Thanks for the notice! 😉

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.