De CrossFit box, motiverend én effectief!

Luidde, opzwepende muziek, het gekletter van de stangen (barbells) en gewichten op de grond, motiverende kreten van trainers en atleten die je door een workout (WOD) heen slepen. De CrossFit box kan in het begin overweldigend zijn. Het eerste wat ik dacht toen ik voor het eerst de box in stapte was: Oh my god, heftig dit! Toch is dit dé plek waar ik het maximale uit mezelf haal en elke keer weer weg loop met nieuwe energie in mijn lijf.

de CrossFit box

de CrossFit box

De CrossFit box in vergelijking met de sportschool

De CrossFit box is niet te vergelijken met een traditionele sportschool. Op een blauwe maandag heb ik geprobeerd mezelf te motiveren in de sportschool, maar zodra ik begon te zweten haakte ik af. Op naar het volgende apparaat. Dit was natuurlijk niet de bedoeling maar ik miste de begeleiding. In de CrossFit box draait het juist om goede technieken en is begeleiding niet weg te denken. Er is ook tijdens Open Gym, het vrije uur, een trainer aanwezig om je de juiste begeleiding te bieden.

Georganiseerde lessen waarbij je een sportleraar/lerares na moet doen heb ik wel altijd fijn gevonden. Van Body Pump tot spinning, ik deed het allemaal vol overtuiging. Ik weet dus hoe sportscholen er van binnen uit zien. Ik ben mezelf in verschillende sportscholen letterlijk tegengekomen. BAM, die spiegel had ik nog niet eerder ontdekt. De spiegels in een sportschool vind ik confronterend. Ik ben nooit echt onzeker geweest over mijn lichaam maar toch is het doen van een oefening voor de spiegel wel heel erg in your face. Handig want je ziet wat je goed en fout doet, maar ook een irritatiepunt. De spiegels zijn in een CrossFit box weggelaten. Je hoort vanzelf van de trainer of je de oefening goed uitvoert, het gaat om oefeningen op hoge intensiteit. Geen tijd om in de spiegel te kijken dus!

In een CrossFit box heb je geen tijd om in de spiegel te kijken

Een sportschool bestaat uit voornamelijk apparaten. Het enige apparaat wat je in de CrossFit box tegenkomt is een roeiapparaat. Het draait naast oefeningen op hoge intensiteit om functionaliteit, daar past een industriële rauwe ruimte met weinig poespas het beste bij. Naast roeiapparaten zijn er barbells (stangen), gewichten, ringen, pull up bars, kettlebels, wallbals, boxen en touwen. In plaats van apparaten maak je in de CrossFit box vooral gebruik van je eigen lichaam.

de CrossFit box

Sinds twee jaar train ik in de box van CrossFit Hoorn. Het ‘community gevoel’ is er erg groot. Atleten motiveren elkaar en er wordt altijd wel iets georganiseerd na een competitiedag zoals een etentje om te vieren dat we zo hard ons best hebben gedaan. De trainers zijn ontzettend gemotiveerd en blijven zichzelf ontwikkelen om ons beter te kunnen begeleiden. Een fijn idee. Ik zou heel graag willen trainen in andere CrossFit boxen, gewoon om te kijken hoe het er daar aan toe gaat en om te zien hoe andere atleten en trainers het doen. Zeker in Amerika, daar is het toch ontstaan en mijn beeld over de CrossFit box daar is toch dat het er nog een tikje extremer aan toe gaat.

Mijn ervaring met een andere CrossFit Box
Er zijn weinig vriendinnen die ik heb kunnen overtuigen van de kracht van CrossFit maar één vriendin is net als ik addicted. Helaas wonen we anderhalf uur rijden van elkaar vandaan dus trainen we nooit samen. Wel houden we elkaar op de hoogte van PR’s en stuurt ze jaloers makende filmpjes door van haar Overhead Squat en Power Snatch. Zij lift echt een stuk zwaarder, daar kan ik nog een hoop van leren!

 

CrossFit talk  CrossFit talkCrossFit talk

Hoe leuk zou het zijn als we een keer samen kunnen trainen?!

En dat hebben we gedaan ook! Inmiddels heb ik al twee keer bij CrossFit Newstyle getraind, dé box waar vriendin Sharon (Cherry) regelmatig een PR neerzet. Nu moet ze nog een keer met mij mee om zelf te ervaren hoe het is in een andere box!

Mijn ervaring met CrossFit Newstyle
De sfeer is goed, ik word heel open ontvangen door de atleten en trainer Bjorn. Het is toevallig zijn laatste les voordat hij aan een nieuw avontuur begint, een nieuwe CrossFit box in Nieuwegein. Het programma van die dag is als volgt: Bench Press (strength), Karen (de WOD) en tabata sit ups als toetje.

Bench Press
Dit vind ik echt de meest mannelijke oefening van CrossFit en ook niet de makkelijkste. Ik ben benieuwd of ik op hetzelfde niveau als Sharon lig. We moeten setjes van 3 maken en starten met lichte gewichten. Sharon gaat naar de 50 kilo toe maar ik eindig op 40 kilo.

Damn, die chick heeft serious muscles! Tots op haar!

Karen
Na het stuk strength komen we aan bij de WOD. Het is one of the girls, een benchmark WOD. Deze heb ik al eens gedaan dus ik heb een time to beat, namelijk 6:49 minuten.

Karen betekent 150 wall balls, een zware bal van 6 kg, boven de lijn op de muur krijgen in een zo snel mogelijke tijd.

De klok gaat aan, er wordt afgeteld, bij de laatste 3 piepjes weet je: daar gaan we! Ik probeer sets van 20 te maken en in één tempo door te gaan. Het gaat goed, ik heb mijn ademhaling goed onder controle.

Mijn tijd: 6:20 minuten. Yes, PR!
29 seconde snellere dan vorige keer.

En wat blijkt, ik ben de snelste van de dag! Hoe nice is dat!

Sharon heeft meer moeite om haar ademhaling onder controle te houden. Toch ook een nette tijd met haar 8:35 minuten.

Zo zie je dat CrossFit veelzijdig is en je er met alleen kracht niet komt. Ook conditie is een belangrijk onderdeel. Daar heb ik het nu op gewonnen. Nu weten we allebei waar we aan moeten werken!

Tabata sit ups
Nu zou je kunnen denken dat we genoeg hebben gedaan maar Bjorn geeft ons nog een toetje toe. Een tabata sit ups wat betekent: 1 minuut werken, 10 seconde rust en dit 8 rondes.

Het was een volle les maar geeft wel een super voldaan gevoel. Bjorn geeft mij een high five, hij had niet verwacht dat ik de snelste van de dag zou zijn met WOD Karen 😉

De verschillen en overeenkomsten in boxen
CrossFit Newstyle heeft wél spiegels. Alhoewel ik dacht dat dit niet hoorde in een CrossFit box is het toch handig om jezelf een oefening te zien uitvoeren. Je kan zo zelf beter letten op je houding en techniek. In onze box film ik mezelf soms zodat ik ook zie wat ik wel en niet goed doe. Vooralsnog mis ik de spiegels niet in mijn eigen box 😉

Gaaf om te zien dat er in de CrossFit wereld zoveel leuke en gemotiveerde mensen rondlopen. De trainers bij CrossFit Newstyle zijn net als in CrossFit Hoorn erg professioneel. De trainers letten veel op techniek. Trainer Ger van CrossFit Newstyle vroeg door naar mijn achtergrond en zag gelijk waar mijn zwakke punten lagen. Een kenmerk van een goede trainer! Confronterend ook toen hij zei dat ik meer explosiviteit in mijn clean moet brengen en mijn heupen veel meer naar voren moet duwen om zo veel meer uit mijn clean te halen. Waar heb ik dit vaker gehoord?

Trainer Ger ziet direct waar mijn zwakke punten liggen, kenmerk van een goede trainer!

Grappig om te zien dat elke box zijn eigen identiteit en huisregels heeft. De CrossFit box in Hoorn is niet groot, heeft wel alle materialen in huis en de passie die je samen deelt maakt het gevoel van ‘thuis zijn’ groots. Er bestaan echter een aantal regels waar je je als atleet aan moet houden. Niet meer dan logisch vind ik. Er bestaat een inschrijfsysteem en je dient je in te schrijven voor elke les. Kom je niet opdagen voor een les dan krijg je 75 straf burpees. Dit vinden wij inmiddels niet meer dan normaal. De lessen zitten vaak overvol waardoor je andere atleten benadeeld als je niet komt opdagen. Er bestaat een eigen Facebook pagina waar je een post kan achterlaten mocht het je echt niet lukken om te komen en je te laat bent met uitschrijven (dien je vier uur van te voren te doen).

Deze regels gelden niet bij CrossFit Newstyle. Daar vinden ze zo’n straf wel wat ver gaan en zal bepaald niet nodig zijn. Wel hebben ze ook een eigen Facebook pagina wat het community gevoel natuurlijk nog een extra dimensie geeft.

Helaas heb ik weinig foto’s gemaakt van mijn training bij CrossFit Newstyle met mijn vriendin Sharon omdat ik destijds nog niet aan het bloggen geslagen was. Maar ik mocht terugkomen en heb daar mijn te gekke video geschoten. Watch here! Echt te gek geworden, thanks to Cherry! (a.k.a Sharon van der Horst, Cherrytells.nl

X.Martine