Eetdagboek #2 – gezond eten, hoe dan?

Hoe houd ik mijn gezonde eetpatroon vol?

Gewoon, door gezond én lekker te eten!

Om heel eerlijk tegen je te zijn vond ik het voor de allereerste keer lastig om een nieuwe blog post te beginnen. Ik zit vol ideeën, schrijf heel gemakkelijk en vertel graag over mijn dagelijkse rituelen, voedingspatroon en trainingen. Vorige week kwam ik met Eetdagboek #1 de basis, waarin ik je vertel over de basis elementen in mijn eetpatroon zoals het drinken van veel water, geen frisdranken maar groene thee en het eten van gerechten met (pittige) kruiden. Deze week zit jij natuurlijk te wachten op een vervolg. Maar hoe ga ik verder? Ik kan je echt zoveel vertellen over mijn ervaringen met het vinden van een gezond eetpatroon, maar hoe vertel ik je in behapbare fases over mijn ervaringen?

Gezond eten - crossmyheart

Gezond eten, hoe dan? Keep calm and think first!

Ha ik ben er uit hoor, even laten rusten, verder gaan met mijn dagelijkse ding, een nachtje over slapen en ik kom vanzelf tot nieuwe inzichten.

De komende tijd laat ik je zien dat gezond eten lekker én leuk is!

Gezond en lekker eten
Vraag eens aan 10 verschillende mensen wat gezond eten voor hen betekent en je krijgt waarschijnlijk 10 uiteenlopende antwoorden. Er bestaan zoveel verschillende eetpatronen (ik noem het bewust geen diëten omdat het vaak een leefwijze is en dus je eetpatroon) zoals paleo en caveman (= gebaseerd op voeding uit de oertijd), ketongeen (= het eten van veel vet), koolhydraatarm of geheel suikervrij. Veel eetpatronen zijn gericht op het verliezen van gewicht en minder met wat we daadwerkelijk nodig hebben voor het verbeteren van onze gezondheid en verbeteren van onze prestaties. Natuurlijk heb ik met mijn slanke postuur makkelijk praten, maar ik geloof écht dat het eten van puur en onbewerkt voedsel (clean-eating), in de juiste hoeveelheden, in combinatie met voldoende beweging, je lichaamscompositie vanzelf verandert. Ik zie wat gezond eten mij zelf heeft gebracht en heb mooie voorbeelden gezien van mensen om mij heen.

Veel eetpatronen zijn gericht op het verliezen van gewicht en minder met wat we daadwerkelijk nodig hebben voor het verbeteren van onze gezondheid en verbeteren van onze prestaties.

Gezonde levensstijl

Het eten van puur en onbewerkt voedsel, in de juiste hoeveelheden en in combinatie met voldoende beweging, verandert je lichaamscompositie vanzelf.

Mijn houvast

Onthoud goed waarom je gezond wilt eten. Mijn eetpatroon is gericht op het verbeteren van mijn gezondheid, prestaties en het behouden van de slanke taille.

Naast de basis uit Eetdagboek #1 houd ik me aan:

 • 6 maaltijden per dag;

Je lichaam wordt extra gestimuleerd omdat het vaker eten moet verwerken.

 • 2.5 tot 3 uur tijd tussen elke maaltijd;

Wacht niet te lang tot een volgende maaltijd. Time flies, I know! Er is zo weer een uur voorbij. Probeer regelmaat te vinden in je maaltijden. Na een paar maanden is je lichaam gewend geraakt aan het eten van meerdere (kleinere) maaltijden op een dag en vraagt het vanzelf om 10.00 uur naar die lekkere groente/fruit shake 😉

 • juiste verhouding voedingsstoffen;

Als je een gezonde lifestyle wilt creëren, vet wilt verliezen en fit wilt zijn dan is het goed om de volgende verhoudingen van voedingsstoffen aan te houden:

 • 40% koolhydraten
 • 30% eiwitten
 • 30% onverzadigde vetten
 • 3 a 4 dagen krachttraining om spiermassa te vergroten.

In mijn blog Eetdagboek #1 – de basis gaf ik 5x het beste eten voor spieropbouw weg. Krachttraining en gezond eten is een goede combinatie voor het verbeteren van je gezondheid, prestaties en lichaamscompositie. Spieren verbranden meer calorieën dan lichaamsvet. Ook in ruststand blijven je spieren energie verbruiken. De snelheid van het metabolisme (je stofwisseling) is de snelheid waarmee de motor van ons lichaam draait. Hoe hoger de snelheid hoe meer calorieën je lichaam verbrandt. Dus wil je meer lichaamsvet verbranden, zorg er dan voor dat je je stofwisseling hoog houdt.

Hoe ziet een random dag van de week er bij mij uit?

 • Ontbijt

 • Een kom met havermout, banaan, pindakaas en kaneel
 • Maaltijd 2

 • Groente en fruit shake, 2 soorten fruit en 2 soorten groente
 • Lunch

 • 3 wraps
  met sla, komkommer, courgette, zalm, ei en bieslook
 • Maaltijd 4

 • 75g gemengde noten

  Knacker met kalkoenfilet en avocado

 • Diner

 • Zoete aardappel friet met mager tartaar (gekruid) en broccoli
 • Maaltijd 6

 • Kleine kom geitenkwark met zelfgemaakte (suikervrije) granola

Hoe houd ik vast aan mijn eetpatroon?

Mooi lijstje hoor hierboven en het kijkje in mijn eetdagboek motiveert je vast om ook je eetpatroon om te gooien, maar hoe houd je dit vol, dag in dag uit?

3 tips – zodat jij gezond blijft eten

 • Richt je niet op het verbieden van eten;

Ik probeer zo min mogelijk suiker te eten, maar verbied het mezelf niet. Verbied ongezond eten niet, richt je juist op het toevoegen van gezonde voeding. Doe je best om steeds meer gezonde dingen te eten, en zoek uit hoe gezond eten lekker kan zijn. Op deze manier zal je steeds minder vaak naar de ongezonde dingen grijpen.

‘ Maak ongezond eten niet verboden, zorg dat je het niet meer wilt eten!’

 • Sla geen maaltijden over;

Gezond eten is leuk, makkelijk (echt, oefening baart kunst!) en geeft voldoening. Doe niet je best om de hele avond niets meer te eten. Ga liever op zoek naar een gezond alternatief voor die chocolade repen bij je in de voorraadkast.

 • Neem de tijd voor je voeding.

Neem de tijd voor je voeding en zoek uit hoe je kunt genieten terwijl je ook voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Vervang steeds meer ongezonde tussendoortjes voor gezonde alternatieven, en zie hoe je eetpatroon automatisch verandert.

Change your mindset!

Alles heeft tijd nodig dus gun jezelf de tijd om te wennen aan je gezonde eetpatroon. Wanneer je gewend bent geraakt aan je gezonde eetpatroon verlang je minder naar ongezond eten. Die bak Ben & Jerry’s ijs is ineens niet meer zo bevredigend. (echt de strawberry cheescake variant is mij tegenwoordig veel te zoet!) je weet inmiddels beter en bent gewend geraakt aan gezonde snacks die minstens net zo lekker zijn.

Op zoek naar gezonde alternatieven?

Gezond eten is niet moeilijk of perse heel duur, het vereist gewoon even wat tijd en aandacht. Ik besteed veel aandacht aan gezond en lekker eten, en gelukkig deel ik dit met jou!

Dus wat kan je nog meer verwachten de komende tijd?

 • heerlijke eiwitrijke recepten
 • hoe richt je jouw koelkast in als lopend buffet?
 • hoe combineer je een druk bestaan met je gezonde eetpatroon?

and many more….

Heb je vragen of tips? Het liefste hoor ik van jou waarover je graag meer wilt lezen!

X.Martine

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.