Mijn zoete aardappel ontdekking

Toen ik zes jaar geleden in London ging studeren had ik nog weinig kennis over voeding. Ik had nog nooit quinoa, zoete aardappel of havermout gegeten. Producten die nu standaard in mijn eetpatroon horen. Samen met een vriendin ging ik het avontuur in London aan. We woonde in een huis met 4 andere studenten maar we kwamen elkaar zelden tegen aan de keukentafel. Het eten buiten de deur is daar simpelweg te aantrekkelijk. Toch kookte mijn vriendin en ik ook geregeld thuis. Destijds bestonden onze maaltijden vooral uit pasta’s en de bekende Hollandse pot. Eén probleem hadden we wel want er was geen ‘normale’ aardappel te vinden in het gebied waar wij woonde. Op de lokale markt vonden we wel wat anders: the sweet potato. Dé zoete aardappel ontdekking voor ons. Vanaf dat moment kookte of bakte wij alleen nog maar met deze mooie oranje aardappel. Met jaloerse blikken van onze Duitse huisgenoot als gevolg. Vooruit zij mocht af en toe een vorkje mee prikken 😉

De zoete aardappel ontdekking

De jaren na mijn tijd in London at ik nooit geen zoete aardappel meer. Het lag toen nog niet in de Nederlandse supermarkt en ik ging thuis nooit naar de markt. Daar is de afgelopen jaren flink verandering in gekomen. De zoete aardappel is een trend. Het liefste haal ik mijn ontdekking nu wel van de markt, daar koop ik de mooie grote variant.

Waarom zoete aardappel?
Sporters zijn dol op de zoete aardappel. In mijn voedingsschema van CFH kwam de zoete aardappel ook regelmatig terug. Zoete aardappelen worden vaak gekozen vanwege hun lage glycemische index, oftewel de snelheid waarmee de suikers in het product worden opgenomen in het bloed. In tegenstelling tot sommige ‘normale’ aardappelen is die laag.

Sporters zijn dol op de zoete aardappel!

Eén van mijn favo zoete aardappel gerechten, wat ik vaak ook maak voor een groep mensen, is de zoete aardappel ovenschotel.

Heerlijk, vol met diverse groentes!

Zoet maar suikervrij!

Voor 2 personen

 • 1 zoete aardappel
 • 1 pastinaak
 • 1  rode puntpaprika
 • een halve courgette
 • 4/6 roosjes broccoli
 • 6 tomaatjes
 • 2 stuks knoflook
 • 1 ui
 • kokosolie / olijfolie
 • peper en zout
 • marrakech kruiden
 • paprikapoeder
 • tijm
 • munt

Zoete aardappel ovenschotel

Nadat je de bovenstaande ingrediënten in huis hebt gehaald verzamel je alles op je keukenblad en verwarm je de oven voor op 200 graden.

Smeer de ovenschaal in met kokosolie en snijd de zoete aardappel, pastinaak, paprika, courgette, broccoli en tomaatjes in stukken.

Verdeel de stukken in de ovenschaal. De knoflook snijd je in 2 stukken en leg je los tussen de groentes.

Je kunt eventueel nog extra kokos -of olijfolie aan de groentes toevoegen. Bestrooi de groentes met peper, zout, paprikapoeder, tijm en de marrakech kruiden. Je kunt ook andere kruiden naar eigen keus gebruiken. De kruiden van Jonnie Boer zijn ook erg lekker.

Nu gaat het een uur in de oven, schep de groentes elk kwartier om en houd in de gaten of het niet te snel gaar is, anders de oven op 180graden zetten. De groentes moeten langzaam garen voor de lekkerste smaak en mogen zeker niet zwart worden!

Na een uur haal je ovenschotel uit de oven, garneer met munt  en het is klaar om te serveren.

Optioneel;
Pruimen toevoegen

Zoete aardappel ovenschotel_crossmyheart

Enjoy!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.