Waarom zijn peulvruchten en noten zo gezond?

Peulvruchten en noten worden in verschillende gezonde voedingspatronen aangemoedigd. Ook in de nieuwe Schijf van Vijf wordt geadviseerd om wekelijks peulvruchten en noten te eten. Toevallig ben ik gek op noten en varieer ik ook veel met peulvruchten in de keuken. Nu ik meer bewust ben van wat ik in mijn mond stop ben ik ook benieuwd waarom peulvruchten en noten nou zo gezond zijn. De antwoorden en mijn twee favoriete gerechten met peulvruchten en noten deel ik graag met je!

Peulvruchten en noten, healthy choices

Peulvruchten zijn gezond
Peulvruchten vallen onder de langzame koolhydraten, met een lage glykemische index. Peulvruchten worden langzaam omgezet in glucose en zorgen daarmee voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Het is slecht voor je bloedsuikerspiegel wanneer dit proces te snel gaat.

Peulvruchten geven je daarnaast ook een langdurig energie -en voldaan gevoel waardoor je minder snel trek krijgt. Dit kan handig zijn als je wilt afvallen.

Peulvruchten zitten bomvol met goede vitaminen en mineralen!

Soorten peulvruchten
Er bestaan veel soorten peulvruchten. Voorbeelden van peulvruchten zijn:

  • Kikkererwten
  • Bruine/ witte/ zwarte bonen
  • Kidneybonen
  • Sojabonen
  • Limabonen
  • Tuinbonen
  • Erwten
  • Linzen
  • Kapucijners
  • Sperziebonen

Variatie in de keuken
Peulvruchten zijn een goede vervanger voor in de hoofdmaaltijd, in plaats van rijst, pasta of aardappelen. Peulvruchten brengen je naast veel gezondheid een nieuwe smaak en textuur.

Peulvruchten - linzen

Favo recept met peulvruchten én noten

Knolselderij en linzen met hazelnoten en munt van Yotam Ottolenghi

Plenty - Yotam Ottolenghi

Plenty – door Yotam Ottolenghi

Voor 4 personen

60 g hele hazelnoten (met vlies)
200 g linzen
7 dl water
2 laurierblaadjes
4 takjes tijm
1 kleine selderijknol (650 g), geschild, in 1 cm dikke chips
4 eetlepels olijfolie
3 eetlepels hazelnootolie
3 eetlepels rodewijnazijn
4 eetlepels fijngesneden munt
peper en zout

Verhit de oven tot 140 graden. Strooi de hazelnoten op een bakplaat en rooster ze 15 minuten in de oven. Schud ze eraf, laat ze afkoelen en hak ze grof. 

Doe de linzen met het water, de laurier en de tijm in een kleine pan. Breng ze aan de kook en laat ze in 15-20 minuten zachtjes beetgaar koken. Stort ze in een vergiet.

Kook intussen in een andere pan de knolselderijchips in ruim kokend water met zout in 8-12 minuten net gaar. Giet ze af.

Vermeng de nog warme linzen in een schaal met de olijfolie, 2 eetlepels hazelnootolie, de azijn, zwarte peper en zout. Meng de knolselderij erdoor. Proef en voeg zo nodig nog zout en peper toe.

Meng om het gerecht meteen op te dienen de helft van de munt en de helft van de hazelnoten erdoor. Schep het in een schaal en besprenkel met de overgebleven hazelnootolie. Garneer met de rest van de hazelnoten en munt. 

Ready! Genieten maar!

Wat is er zo lekker aan dit recept?
Dit gerecht is heerlijk en voedzaam tegelijk. Heel eenvoudig te maken als avondgerecht of om de volgende dag koud mee te nemen als lunch.

Noten bevatten goede vetten

Niet schrikken, maar noten bevatten veel vet. Daarom wordt er vaak gesproken over een handje noten want die hele zak leeg eten kan een overkill aan vetten zijn. Het is wel zo dat de meeste noten meer onverzadigd vet bevatten wat we goede vetten noemen omdat ze rijk zijn aan onverzadigde vetzuren.

Net als peulvruchten vallen noten onder de langzame koolhydraten. Je voelt je dus energieker na het eten van noten. Wel moet je altijd kiezen voor ongezouten noten!

Noten bevatten vitamine E. De vitamine helpt om spieren en andere weefsels in stand te houden. Bovendien houdt vitamine E ziekteverwekkers op afstand en is dus belangrijk voor onze weerstand.

Verder wordt het regelmatig eten van noten gelinkt aan een verminderd risico op diabetes type 2.

Rimpels? Eet noten!
Alhoewel het nooit uit onderzoeken is gebleken vind ik het een mooie gedachte. Noten eten om de huid, haar en nagels te versterken. Hello amandel, bye rimpel!

Soorten noten
Dit weet je eigenlijk wel hè? Wat is jouw favoriet? Genoemd van meest favoriet naar minst favoriet. Moeilijke keuze hoor als noten liefhebster!

  • Cashewnoten
  • Pecannoten
  • Hazelnoten
  • Amandelen
  • Walnoten
  • Macadamianoten
  • Pistachenoten
  • Paranoten

Noten - cashewnoten

Favo recept met mijn favo noten

Krokante cashewnotencruesli van Nootje

Nootje

Nootje – door Pascalle Bonnier en Mathijs Kok

Voor 650 gram

75 g havergrutten
50 g havervlokken
150 g cashewnoten
100 g amandelen (liefst zonder vliesje)
50 g kokospoeder
100 ml walnootolie
1 theelepel zout
2 eetlepels honing
150 g grote blauwe rozijnen

Verwarm de oven voor op 150 graden en bekleed de bakplaat met bakpapier.

Doe alle ingrediënten, behalve de rozijnen, in een grote kom. Meng zorgvuldig.

Spreid het mengsel over de bakplaat uit en bak het 30-40 minuten in de voorverwarmde oven. Schep af en toe om zodat het aan alle kanten mooi bruin wordt. 

Laat de krokante cashewnotencruesli afkoelen en roer de rozijnen erdoorheen. Stop in een pot en geniet er de hele week van!

Kan het nog makkelijker?! Enjoy!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.