5 tips voor het geven van een webinar

Van offline naar online. Dat daar mijn focus meer zou gaan liggen had ik begin 2020 niet verwacht. Ik geloof in de kracht van live events. Elkaar recht in de ogen aankijken. Samen deel uitmaken van een uniek moment. Daar doe ik het voor, mensen raken en verbinden.

Nu probeer ik dat online. Zakelijke events kunnen ook heel goed online. Daar ben ik inmiddels achter. Het was even schakelen, maar ook hier geldt dat ik kijk naar het totale plaatje. Is het online event onderdeel van een grotere campagne? Wat is het doel? Wie is de doelgroep? En wat communiceren we voor, tijdens en na het event?

Wat zijn mijn ervaringen bij het organiseren van een online event zoals een webinar?

Check mijn vijf tips voor een succesvol webinar:

.

  • Neem de tijd voor het organiseren van een webinar

Zeker als het je eerste keer is. Dit doe je niet ‘even’. Neem de tijd voor het bepalen van je doelstelling(en), je doelgroep en de communicatie vooraf. Denk ook goed na over de inhoud van het webinar en de communicatie achteraf.

  • Test de webinarsoftware 

Werk je met nieuwe webinarsoftware? Testen, testen, testen. Test het niet 1 keer, maar zorg dat je een paar keer hebt gezien hoe het werkt. Hoe plan je de live sessie in? Hoe start je het live beeld? Hoe zit het met de Q&A? 

  • Het oog wil ook wat 

Het licht, geluid, de laptopstand (zicht vanaf onder is killing) en je kledingkeuze om maar wat te noemen. Test het licht en het geluid en denk na over je achtergrond, kleding en de positie van je camera. Kijk altijd recht de camera in, zo maak je oogcontact en maak je de verbinding met je doelgroep. 

  • Doe het samen 

Geef je het webinar alleen? Nee dus. Zorg dat je een team samengesteld hebt en verdeel de rollen in je team. Wijs een moderator aan, iemand die de techniek doet, de sprekers en iemand die de vragen beantwoord.

  • Evalueer 

Evalueer de bevindingen achteraf met je team. Wat kan er een volgende keer beter? Noteer dit en maak een goed document die je kan gebruiken voor volgende webinars. 

Heb jij ervaring met het organiseren van webinars / online events? Ik ben benieuwd naar je ervaringen! Deel ze hieronder, ik leer graag meer!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.